2009. április 5., vasárnap

Új helyen, TTC

Lassan kezdődik az év „értelme” (persze e nélkül is „rengeteg” értelme lenne, de ez így jól hangzik), az 1 hónapos Ashtanga TTC (TeacherTrainingCourse, tanárképző kurzus), Ajanál a Sthalam8-ben. Hosszas keresgélés és faggatózás után ez bizonyult a legkomolyabbnak a többi között. 3 másik lehetőség lett volna itt Mysore-ban: Sheshadri, Vinay, Mandala. A súlyozott pontozásos rendszerben végül is Ajay Kumar, jelenlegi Mesterem nyert. A fő hangsúly az oktató személyiségén és az adjustment (igazítás, ászana korrekció, az ashatanga jóga egyik fő sajátossága) oktatásán volt nálam.

Alapból Vinay (http://www.pranavashya.com), backbendig tanárom lett volna a nyerő, de Ö nem kifejezetten Astangát tanít, hanem saját rendszerét a Prana Vashya Yogát, ami nagyban hasonlít az előbb említetthez, de még sem az. Vinay India többszőrös jógabajnoka, nagyon komolyan tolja az ászanákat!!! Egy kis ízelítő:



Személy szerint Őt tartom a legnagyobb tudással rendelkező tanárnak, akivel itt Indiában találkoztam, annak ellenére, hogy Ö a legfiatalabb (kinek lehet a reinkarnációja ezen töröm a fejem???), de mégis valahogy az Ashtanga elkötelezettje lettem, ezt tartom a többi jógairányzat közül a legkomplettebbnek. Érdekes részlet, hogy Ajay és Vinay ugyanazt a korosztályt képviselik (azt hiszem egy évben is születtek) együtt jártak Sheshadri-hoz, tehát osztálytársak voltak. Jelenleg az az abszurd helyzet áll fenn, hogy diákszámban (így jövedelemben is) mindketten megelőzik korábbi mesterüket, aki ezen eléggé ki is van akadva…

Mr. Sheshadri pár hónapja eljött a Mandalából, most készül az új iskolája, jelenleg saját háza nagyszobájában tanít. Ez eléggé kényelmetlen(és messze is van a központtól) a legtöbb nyugatinak aki a színvonalas, csilli-villi jógashalákhoz szoktak, én ennek tudom be a jelentős „forgalom” visszaesést a Mesternél. 1 hónapot töltöttem még Vele a Mandalában és igen sokat tanultam. Ö nem az a magyarázós féle (Ajaytól és Vinaytől eltérően) mi csak „adjustment machine”-nak hívjuk magunk között… Abban viszont nagyon jó!!! Pár kép:










Szóval 8-án szerdán kezdődik a TTC. A tematika igen alaposnak tűnik és az előző kurzusban végzettek egytől egyig, teljes mértékben elégedettek voltak az oktatás színvonalával. Így április elején kezdődik erre felé az offseason, így remélhetőleg jó hírnek bizonyul, hogy csak ketten veszünk részt a kurzuson. Állítólag a másik „fő” egy indiai lány Gokulamból. Hát nem tudom… Eddigi tapasztalataim alapján a gazdag indiaiak igen csak el vannak szállva… A gokulami (Mysore és talán az egész állam legelőkelőbb kerület) illetőség erre tesz még egy lapáttal! Majd meglátjuk!

A TTC miatt lakóhelyet is változtattam. Nagyon szerettem az előző helyet is, de a megosztott konyha és fürdő igen sok kellemetlenséget, kényelmetlenséget és időt kívánt. Ezt kerülendő és hogy 100% csak a jógára tudjak koncentrálni, egy egy sarokra lévő szintén indiai családi házba költöztem. 3 kiadó szobájukból, Luk, Lengyel barátom megüresedett helyére költöztem aki idő közben Rishikesbe tette át székhelyét. Nagyon jó kis hely az új otthonom (itt is van wifi) és 10 hónap után most először van hűtőszekrényem!!! A mosógép még mindig csak álom.

Elég kellemetlen fejlemény, na jó bosszantó, hogy 3 napja ismét megsérült a derekam L Így azóta nem járok a reggeli órákra csak magamban gyakorlok. Folyamatosan javul szerintem szerdára rendbe is jön (nem ez az első eset, ½ évente minden előzetes fejlemény nélkül rám támad), addig marad a pihenés, a Mahanarayana Thaila olaj és az irodalom tanulmányozása.


Kilátás az ablakomból



Nincsenek megjegyzések: