2009. április 11., szombat

OM cafe és Ashtanga Yoga Nilaya


OM cafe

Szombat révén (a hét egyetlen szabadnapja az Ashtanga jóga tradícióba) Antonnal (osztrák sógor) az egyik lakótársammal, Gokulamba (ez egy kerülete Mysore-nak) látogattunk, hogy az OM Cafe-ban reggelizzünk. Ez Mysore leghíresebb reggeliző helye, főleg a Main Shalások (Shri. K. Pattabhi Jois iskolája, a „Fő iskola” az Ashtanga jógában) körében, de gyakran átugranak ide a Laxmipuram-i (ez is egy kerülete Mysorenak) vagányok (Sthalam8, Manadala...) vegyülni. A hely kellemesnek mondható, semmi extra, személy szerint a Mandala (Laxmipurami fő reggeliző hely és jógaiskola)nekem jobban bejön. Az épületet kisebb garázs jellegű építmények veszik körül, ahol jó pénzért mindenféle jógás és indai népművészeti termékeket vásárolhatsz. Rögtön le is ülünk egy hosszúkás asztalhoz ahol már zajlik a reggeli eszmecser. Mint kiderül egy tisztán „Pattabhi”-s társasághoz van szerencsék, így első kézből értesülünk a legfrissebb pletykákról. Sajnos a hírek nem túl jók, azaz meglehetősen rosszak: Shri. K. Pattabhi Jois az Ashtanga jóga atya, már pár éve nem tanít, egészségi állapota miatt és sajnos a helyzet nem javul. Állítólag egy hete nem evett és péntekről szombatra virradóan nem is aludt semmit…

Az étlapon szereplő árak minimum 30% magasabbak mint, Laxmiban, ezen nem is csodálkozunk ez az a legelőkelőbb/leggazdagabb kerülete Mysore-nak. A környék épületeit elnézve mintha valamelyik Nyugat-Európai vagy amerikai tengerparti, elit üdülőhelyen lennék, hihetetlen luxus villaépületek és apartman házak sorakoznak egymás mellett. Gyümölcssalátát és pirítóst rendelek, egész jó, csak kis adag. Lassan „befutnak” a Sthalam8 kollégák is, egész jó kis emberanyag gyűlt össze.

Maradunk a „konkurencia” asztalánál, ahol épp Michael a Svéd szépség panaszkodik, hogy múlt héten Sharath (Ö most a Fő tanár, a Fő iskolában) SuptaKurmaszanában egy igazítás eredményeként, elszakította a hátsó lábizmát… Ez elég durva, szegény nem is vágja, hogy alaphangon/jó esetben ½ év a gyógyulási ideje. No comment! Aztán még egyéb „okosságokra” is fény derül a házuk tájáról. Fő szezonban szinte sosem kapnak igazítás (a „halandó” diákok helyett az öreg arcokon van a hangsúly), azaz, havi csaknem 200.000.- Ft-nak megfelelő rúpiát arra fizetnek ki, hogy magukba gyakoroljanak a világ legnevesebb jógaiskolájába… (na jó heti 1x van vezetett óra) Most utó szezonban, amikor is kevesebben vannak a melegre fordult időjárás miatt, átlagba 2 darab igazítás jut nekik (abból néha nem sikerül egyik másik,lásd Michael esetét). Antonnal csak összenézünk, nem szólunk semmit, el vagyunk „hűlve”. Mi a Sthalam8-ben negyed annyi összegért, kis csoportban, napi min. 15 igazítás és egyénre szabott gyakorlatokat kapunk házi feladatként Ajay-tól, heti egy vinyasza és backbending óránk is van.

Lassan mindenki végez a reggelivel, mi meg úgy döntünk, hogy a melegre való tekintettel a szombat második felét a medence partján töltjük. Michael-nek is tetszik az ötlet, hozzánk csapódik. Mielőtt elriksáznánk a SothernStar hotelbe, útba ejtjük a MainShalát, ha már Gokulamba járunk tiszteletünket tesszük a jóga mindenható szentéjében.


OM cafe fedett rész
OM konyha
Az egyik drága garázs


Gokulami óvoda


Ann's internet Cafe-ja a legmenőbb hely a távközlésben


MainShala utcája


Shri. K. Pattabhi Jois főhadiszállása. Akkora az épület, hogy
le sem lehet fényképezni... Szombat révén Zárva!


Hamár itt vagyunk, megpihenünk egy kicsit


Japán kert a túloldalon. Tudnak élni itt az emberek.Nincsenek megjegyzések: